HTML

Ásványvíz vagy csapvíz: melyiket idd a szakértő szerint?

2013.06.09. 22:15 bélabácso

Érdekel, megbízhatsz-e a hazai vezetékes vizekben, nem túlzás-e mindennap ásványvizet inni?

A szomjoltásra elfogyasztott víz hazánkban is egyre nagyobb arányban azásványvizek közül kerül ki. Örvendetes, hogy a jó minőségű ásványvizet adó forrásaink nemcsak a magyar igényeket elégítik ki, hanem jelentős az export is. A fogyasztás növekedésével egyre több érv hangzik el a magas ásványianyag-tartalmú vizek fogyasztása mellett és ellen.

Az utóbbi időben megerősödött a csapvizet és a szűrt csapvizet előnyben részesítők hangja is. De vajon ezek közül melyik a legegészségesebb? A kérdésre dr. Csupor Dezső a Szegedi Tudományegyetem Farmakológiai Intézetének adjunktusa felel.

Magyarországi vízviszonyok

Talán kevéssé közismert tény, hogy a csapvíz a leggyakrabban ellenőrzött termékek közé tartozik. A hazai csapvíz körülbelül 50%-a származik folyók parti szűrésű vizéből, felszíni vizekből, talajvízből.

Ilyen esetekben különös figyelmet kell fordítani a környezetszennyezés eredményeként vízbe kerülő anyagokra. A csapvíz mintegy felét azonban mélyebb rétegekből nyerik ki, ahol a szennyezés esélye jóval kisebb.

A vezetékes víz minőségét szabályozó hazai rendelet meglehetős részletességgel foglalkozik a minőség-ellenőrzés mikéntjével, és a szóba jöhető szennyező anyagok mérésére érzékszervi, mikroszkópos, fizikai és kémiai vizsgálatokat ír elő. Az európai uniós jogharmonizáció részeként egyes anyagok határértékeit szigorították, így történhetett, hogy a vízminőség változásai nélkül statisztikai szempontból romlás volt megfigyelhető. A leggyakrabban határérték fölött mért anyag az arzén, az ammónia, a vas és a mangán.

A vízművek laborvizsgálatai és független mérések is megerősítik, hogy a hazai csapvíz jó minőségű. Természetesen előfordulhatnak eseti szennyezések, de ezek oka gyakran nem a vízforrásban, hanem a régi vezetékrendszerben keresendő.

Tévhitek a csapvízről

A csapvízzel kapcsolatos számos tévhit egyike szerint azért kell kerülni fogyasztását, mert jelentős koncentrációban tartalmaz gyógyszervegyületeket. Számos országgal ellentétben, ahol az ivóvíz a felszíni vizekből származik, a hazai vezetékes vízben alig - legfeljebb csak nanogrammos mennyiségben - mutathatóak ki gyógyszermaradványok.


8 dolog, ami biztosan meghosszabbítja az életedHétköznapi mérgek: 10 veszélyes vegyület, mellyel naponta találkozol8 egyszerű trükk, amivel megúszod az influenzaszezontKépeken a 10 legdurvább rákkeltő!8 mindennap használt irodai eszköz, ami megbetegítPuffadás, hasi görcsök? Ez a 7 hétköznapi bűnös állhat mögötteŐk élnek a legrövidebb ideig EurópábanKépeken a legjobb hazai gyógyfürdők10 veszélyes hely, ahol hemzsegnek a kórokozókEz a 7 legveszélyesebb E-szám az élelmiszerekben

Ha figyelembe vesszük, hogy a legtöbb gyógyszer dózisa milligrammos nagyságrendű, könnyen kiszámítható, hogy a gyógyszerhatás eléréséhez több százezermillió liter vizet kellene meginni. Sokan a klórozás miatt utasítják el acsapvíz fogyasztását. Tény, hogy a klór nem túl kellemes szagú és ízű, de alkalmazására szükség van, hogy megakadályozza a kórokozók elszaporodását a vízvezetékekben. Jelenleg nem ismert a klórozásnál hatékonyabb módszer e cél elérésére.

Tévhitek az ásványvízről

Az ásványvizek minőségét kevesen vonják kétségbe, és a mellettük szóló egyik fontos érv az ásványianyag-tartalom. Ezt azonban számos víztisztító készülékeket forgalmazó cég ellenük fordítja. A készülékforgalmazó ügynökök félrevezető kísérleteket mutatnak be annak bizonyítására, hogy az ásványvizek szennyeződéseket tartalmaznak.

A megtévesztő demonstráció során a vízből elektrolízissel barna üledékként kiválasztják az oldott ásványi anyagokat. Ugyanezt a kísérletet az ásványi anyagoktól megszabadított vízen elvégezve természetesen nem csapódik ki semmi. Ezzel azt a szándékosan téves következtetést sugalmazzák, hogy a tisztított víz tökéletesen tiszta, az ásványvizek viszont szennyezettek.

Melyiket válaszd?

Ha kizárólag desztillált vagy fordított ozmózissal kezelt vizet innál, egy idő után a nyomelemek hiánya miatt hiánybetegségek, zavarok lépnének fel a szervezet működésében. Épp ezért nem tanácsos csak tisztított vizet fogyasztanod.

Az ásványi anyagok és nyomelemek szükségesek a szervezet normális működéséhez, de túlzott mennyiségben károsak is lehetnek. Egészséges felnőttek számára az ásványvizek ésszerű fogyasztása nem jelent reális veszélyt, de egyes betegségek, állapotok esetén a fogyasztás mérséklésére vagy az ásványi anyagokban gazdag vizek kerülésére lehet szükség.

Nem előnyös, ha rendszeresen olyan vizet fogyasztasz, amelyben kiugróan magas valamely nyomelem mennyisége. Ezzel szemben célszerű a különböző összetételű vizeket felváltva innod, de az a legjobb, ha a fogyasztott mennyiségen belül a csapvíz is jelentős arányt képvisel.
 
forrás: femina.hu

komment

Címkék: ivóvíz csapvíz

süti beállítások módosítása